Dat is de vraag die ik regelmatig te horen krijg als ik met mensen spreek over hun burn-out. Je bent ergens in beland waar je nooit had willen zijn en je wil er dan ook zo snel mogelijk weer uit. Logisch toch?
Ja, heel logisch en ook een prima vraag om te stellen. Het antwoord op de vraag moet ik je helaas schuldig blijven. Ik weet niet hoe jíj zo snel mogelijk van je burn-out af komt, omdat ik niet weet waar jouw burn-out vandaan komt. Ik weet wel waar je kan beginnen.
Wanneer je op zoek gaat over tips om van je burn-out af te komen kom je vooral veel tegenstrijdige verhalen tegen. De ene expert vertelt je dat je vooral eerst maar eens een paar weken helemaal niets moet doen en de ander zegt binnen een week voor verlichting van je klachten te kunnen zorgen. Wat is voor jou nu de beste stap? De eerste neiging is vaak heel hard aan je herstel te willen werken. Al snel zal je er door je omgeving, of google, op gewezen worden dat dat niet helemaal de bedoeling is. Je moet vooral niet te hard willen gaan. Oké, niet te hard gaan dus, maar wat dan wel? Mag ik dan helemaal niets?
Helaas zijn er maar weinig grootschalige onderzoeken gedaan naar de behandeling van burn-out. Hierdoor is het vaste advies van de meeste huis- en bedrijfsartsen nog steeds om 'rust te nemen'. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je iemand met een burn-out opdraagt om rust te nemen, is de kans groot dat vooral heel veel ónrust brengt. Wanneer je burn-out raakt is zonder doel thuis gaan zitten dan ook geen goed idee. Het is wél heel belangrijk dat je afstand neemt van de omstandigheden (of triggers) die de burn-out hebben veroorzaakt. Vaak is dit de werkomgeving. Het is in het beginstadium van het herstel echt belangrijk dat je niet geconfronteerd wordt met je werk. Je moet echt de ruimte krijgen om met jezelf bezig te zijn. Daarnaast is het belangrijk om ook te gaan onderzoeken waar die triggers vandaan komen, anders kan je ze ook niet ontwijken. Hier zit een beetje een paradox. Aan de ene kant wil je snel je triggers identificeren, maar aan de andere kant heb je het juist nodig om er zo min mogelijk mee bezig te zijn. Wanneer je dit alleen aangaat, is de kans groot dat je vastloopt en juist gaat malen. Het is dus belangrijk om hier hulp in te schakelen. Helaas wordt begeleiding bij burn-out meestal niet vergoed door zorgverzekeraars. Sommige huisartsen bieden wel gratis begeleiding en veel werkgevers zijn ook bereid om (gedeeltelijk) te betalen voor professionele hulp.
Wanneer je weet welke triggers er zijn, is het belangrijk om afspraken te maken. Dit kan zijn met jezelf, je thuisomgeving, maar vooral ook met je werkgever. Door duidelijk te hebben welke dingen jij nu even niet kan hebben en hier, het liefst op papier, afspraken over te maken, krijg je ruimte om je rust te vinden. In die eerste weken tot maanden (gemiddeld 3,5 maand 'rust') kan je eerste stappen gaan zetten naar herstel.
Die eerste stappen zijn:
1. Erkennen van het probleem. De reden dat een burn-out kan ontstaan, is dat de signalen van stress niet herkent of erkent worden. Om te kunnen herstellen, zal je het probleem dus eerst moeten erkennen. Het is hierbij belangrijk dat je er over praat. Alleen zeggen dat je een burn-out hebt, zal niet helpen.
2. Leren ontspannen. Ontdek hoe jij je hoofd leeg kan maken en waar jij van ontspant. Er zijn oefeningen die je hierbij kunnen helpen. Deze komen vaak uit de mindfulness.
3. Plezier hebben. Je richten op de dingen doen waar jij energie van krijgt. Vaak gaat dit gepaard met schuldgevoel. Je kan niet werken, maar wel lekker op vakantie? Ja! Dit is nodig voor jouw herstel. Uiteindelijk heeft iedereen hier baat bij; jij, je omgeving en je werk.
4. Anders omgaan met stress. Deze stap is niet alleen belangrijk voor je herstel nu, maar ook voor het voorkomen van nieuwe stressklachten in de toekomst.
Zo, en dan ben je er wel toch? Nee, dit zijn echt de eerste stappen die je kan zetten als je thuis komt te zitten. Vergis je niet, dit is al heel hard werken als je een burn-out hebt en je doet hier dan ook maanden over. Zorg dat je ook je omgeving betrekt bij je reis, zodat ze je kunnen helpen om niet te snel te gaan. Neem jezelf en je klachten serieus en zoek hulp bij iemand waar je je prettig bij voelt. Vooral in het begin is dat heel belangrijk. En vooral: wees een beetje lief voor jezelf, want streng voor jezelf zijn, dat geeft alleen maar stress.
Heb je last van stress of zit je in een burn-out en wil je hier vrijblijvend over praten? Dan mag je altijd contact met me opnemen. Ook als je niet op zoek bent naar een coachingstraject, help ik je graag op weg.